Eind juni hebben we als Evangelische Gemeente Krimpen een doopdienst mogen houden, waarbij een viertal mensen door hun doop hebben laten zien, dat zij besloten hebben om Jezus te volgen en Hem in gehoorzaamheid te volgen in de doop. Na een lange periode van nat en fris weer was het deze zondag werkelijk schitterend weer. De doopdienst werd gehouden bij de Surfplas en we hadden een feestelijke dienst samen waarbij ook nog een kind werd opgedragen aan de Heer. Zoals Jezus de kinderen zegende, zo volgen wij als EGK ook dit voorbeeld na en geven de kinderen een zegen mee.
Over de doop.....
Hoe komen wij aan de doop?
In het Oude Testament kwam het dopen o.a. voor als rituele wassing, bij de priesterwijding en wanneer een heiden joods werd. In het Nieuwe Testament lezen we voor het eerst over de doop tot bekering door Johannes de Doper in Mattheus 3. In Mattheus 28: 19 lezen we dat Jezus zelf in het “zendingsbevel” zijn discipelen opdracht geeft om de gelovigen te dopen:
Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen.
Wat is de betekenis van de doop?
1. De doop is een symbool van de eenwording met de dood van Christus en met zijn opstanding en wordt ook wel het watergraf genoemd. Wij begraven ons oude leven en staan op in een nieuw leven.
Romeinen 6: 3-5: 3 Of weet u niet dat wij allen die in Christus Jezus gedoopt zijn, in Zijn dood gedoopt zijn? 4 Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood, opdat evenals Christus uit de doden is opgewekt tot de heerlijkheid van de Vader, zo ook wij in een nieuw leven zouden wandelen. 5 Want als wij met Hem één plant zijn geworden, gelijkgemaakt aan Hem in Zijn dood, dan zullen wij ook aan Hem gelijk zijn in Zijn opstanding.
De doop symboliseert dus de wedergeboorte maar is dat op zichzelf niet. Wedergeboorte is het werk van de Heilige Geest binnen in de mens terwijl de doop een bewuste stap is door de mens zelf, als teken/bevestiging.
Wanneer mag je gedoopt worden?
De voorwaarde om gedoopt te worden is bekering en geloof. Bekering is het vaste voornemen om de Here Jezus te vertrouwen en te gehoorzamen. Het betekent ook dat je jezelf afkeert van de dingen waarvan je weet dat het zonde is (bijvoorbeeld seksuele zonden, verslavingen of andere zonden) en dat je bereid bent je leven te heiligen (apart te zetten voor God). In Handelingen 2: 38 zegt Petrus tegen de omstanders, nadat hij hen het evangelie heeft gebracht, dat zij zich moeten bekeren en laten dopen:
En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen.
In Handelingen 8: 37 geeft Filippus geloof als voorwaarde aan de kamerling uit Afrika: indien je met heel je hart gelooft mag je gedoopt worden: En Filippus zei: Als u met heel uw hart gelooft, is het geoorloofd. En hij antwoordde en zei: Ik geloof dat Jezus Christus de Zoon van God is.
Hoe moet men gedoopt worden?
Men dient gedoopt te worden “in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest” (d.w.z. met de doop word je onder de zeggenschap van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest gebracht), en dat “in Jezus naam” (d.w.z. in opdracht van Jezus). Zie Mattheus 28: 19 en Handelingen 10: 48.
Is de doop noodzakelijk voor ons behoud?
De doop moet gezien worden als een gehoorzaamheid aan het bevel van Christus, maar is niet noodzakelijk voor onze behoudenis. Een voorbeeld hiervan is de moordenaar aan het kruis die zonder gedoopt te zijn maar slechts door geloof het paradijs binnenging.
“Al wie de naam van de Heer aanroept zal behouden worden” Joël 2: 32 en Romeinen 10: 13.
Hoe zit het met de kinderdoop?
De kinderdoop, hoe goed bedoeld ook door de ouders, vinden we niet terug in de bijbel (het dopen/besprengen van baby’s is pas later in de kerkgeschiedenis ingevoerd). In de leer van vele kerken beroept men zich op de besnijdenis als teken van het verbond in het Oude Testament maar er staat nergens in de bijbel dat de doop in de plaats is gekomen van de besnijdenis.
Bovendien: voorwaarde voor dopen is bekering en geloof en baby’s kunnen zich nog niet bekeren.
Het Griekse woord voor dopen is overigens baptizo en dat betekent: indompelen, onderdompelen.
Waarvoor bidden na de doop?
Nadat iemand gedoopt is, bidden we een speciale zegen over zijn of haar leven. We bidden dan om kracht, genade en bescherming. Ook bidden we dat de Heilige Geest hem of haar zal vervullen en doorstromen, naar het woord van Jezus in Johannes 7: 37-39:
37 En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus daar en riep: als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken. 38 Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien. 39 En dit zei Hij over de Geest, Die zij die in Hem geloven, ontvangen zouden; want de Heilige Geest was er nog niet, omdat Jezus nog niet verheerlijkt was.
We leggen hierbij naar bijbels voorbeeld de handen op (zie o.a. Handelingen 19: 5-6 : 5en nadat zij dat gehoord hadden, werden zij gedoopt in de Naam van de Heere Jezus. 6 En nadat Paulus hun de handen opgelegd had, kwam de Heilige Geest op hen; en zij spraken in vreemde talen en profeteerden.). Het kan zijn dat de dopeling hierbij iets bijzonders ervaart maar dat hoeft niet. Het is een gebed in geloof. De vervulling met de Heilige Geest geeft de gelovige een bijzondere kracht om te getuigen en om staande te blijven. Ook geeft de Heilige Geest gaven tot opbouw van de Gemeente (Efeziërs 4).